Kattovalaisimet pelastavat valaistuksen

liiketunnistin valo

Kattovalaisimet ja kattoon upotettavat valaisimet ovat tunnelmallisen valaistuksen pelastajia, vaikka niitä ei usein sellaisiksi luokitellakaan. Ne ovat jääneet hieman liian pieneen rooliin, riippuvalaisimien ja kattokruunujen viedessä suurimman osan huomiosta. Jokaisessa kodissa on nimittäin alueita, joissa kattovalaisimet ovat paras (ja joskus ainoa) valaisin.

Paras menetelmä valon tehokkaaseen sijoitteluun eri huoneissa on eri valaisintyyppien sekoittaminen ja yhdistäminen. Tällöin saadaan aikaan valaistussuunnitelma, joka täyttää kaikki huoneen tarpeet. Jokainen huone kovan kolmikon, joka käsittää niin ympäristön valaistusta, työvalaistusta kuin korostusvalaistustakin. Mutta joka tapauksessa: kattovalaisin ansaitsee kaiken kunniansa.

Kattovalaisimia on kahta päätyyppiä ja ne ovat uppoasennettavat kattovalaisimet sekä pinta-asennettavat kattovalaisimet. Ensiksi mainitut on asennettu siten, että valaisimen rungon ja katon väliin jää vain vähän tai ei lainkaan tilaa. Pinta-asennettavat puolestaan  asennetaan siten, että valaisimen rungon ja katon väliin jää tilaa. Molemmat luovat huoneeseen ympäristövalaistusta. Kannattaa kuitenkin muistaa että kumpikin valaisintyyppi soveltuu parhaiten tiettyyn tehtävään ja huonetyyppiin.

Keittiöön ja käytäviin

Koska kattovalaisimet toimivat tilavalaistuksena, ne kannattaa yhdistää muuntyyppisten valaisimien kanssa. Kattovalaisimet yksinään toimivat komeroissa, mutta isommissa huoneissa tulisi huomioida työ- ja korostusvalaistus. Kattovalaisimet ovat myös erinomainen vaihtoehto keittiön yleisvalaistuksen lisäämiseksi. Yleinen käytäntö on ripustaa kattokruunut tai riippuvalaisimet keittiön saarekkeiden yläpuolelle. Jos sinulla ei kuitenkaan ole keittiösaareketta tai sopivia tiloja ylimääräisille seinävalaisimille, tulee tässä vaiheessa kattovalaisimen asennus tarpeelliseksi. Keittiön kattovalaisimet täyttävät tilasi valolla juuri sopivasti.

Käytävät ovat niitä tiloja, jotka eivät vaadi ylimääräisiä valaisimia eri tehtäviin. Käytävän vain tulee olla tarpeeksi valoisa, jotta siinä voi liikkua turvallisesti. Kapeilla käytävillä pelkät kattovalaisimet riittävät yleensä oikein hyvin valaistukseksi. Leveillä käytävillä  taas seinävalaisimet ja kattovalaisimet sopivat tyylikkäästi yhteen ja ne antavat tarpeeksi valoa.

Kattovalaisimet sopivat hienosti myös eteiseen. 

Yhdistele muita valoja kattovalaisimiin

Pöytävalaisimet ovat yleisiä makkareissa, joissa ne toimivat työ- eli lukuvalaisimina tai sitten tunnelmavalaistuksena. Pöytälamput itsessään eivät kuitenkaan yleensä anna tarpeeksi valoa täyttämään koko makuuhuonetta. Kattovalaisimilla voit hallita huoneen valaistustasoa, kun pidät kuitenkin pöytävalaisimet mukana. Kattovalaisimet ovat tyylikkäitä valaisimia makuuhuoneissa, joihin kattokruunu ei sovi järkevästi. Upotettavat kattovalaisimet ovat huomaamattomia lisäyksiä nykyaikaisiin ja minimalistisiin vierashuoneisiin. Kattovalaisimet toimivat varsin mainiosti myös lastenhuoneissa. Ne eivät aiheuta vaaraa leikkien aikana.

Lattiavalaisimet ovat olohuoneen valaistuksessa edelleen varsin suosittuja. Yksinään käytettynä ne voivat luoda voimakkaita varjoja ja samalla jättää nurkat hämäriksi. Lattiavalaisimet toimivat kattovalaisimien kanssa varsin hyvin. Muista asentaa olohuoneen kattovalaisimiin himmentimet, jotta voit luoda tilaan täydellisen tunnelman ja tunnelmavalaistuksen.

Väärin tehtynä kattovalaisimen asennus voi vahingoittaa niin valaisinta kuin kattoa. Mikä pahinta, se voi aiheuttaa palovaaran. On siis erityisen tärkeää, että valaisimet jätetään suosiolla sähköasentajan tehtäväksi. Sähköasentaja voi auttaa samalla sinua löytämään valaisimesi parhaan sijoituspaikan, joten tällainen ilmainen konsultaatio kannattaa aina ottaa vastaan! Näin pystyt nauttimaan uudesta kattovalostasi ilman pelkoa mahdollisista onnettomuuksista tai toimintahäiriöistä.