Lainalaskuri tekee lainan hakemisesta helpompaa

lainalaskuri

Keittiön remontti odottelee toteutusta, auto pitäisi viedä kalliiseen vuosihuoltoon, ensi vuodelle voisi varata unelmien lomamatkan ja kakkosauton hankkimisestakin on ollut puhetta… enää puuttuisi laina, jonka avulla asiat lähtisivät etenemään, mutta sen hakeminen tuntuu kovin hankalalta, aikaa vievältä ja vaivalloiselta. Kuulostaako tutulta?

Lainan hakeminen voi tuntua haastavalta tai jopa ylitsepääsemättömältä esteeltä unelmien toteutumisen tiellä, varsinkin jos lainaa on hakemassa ensimmäistä kertaa. Lainan hakeminen on nykyään kuitenkin helppoa ja netistä löytyy paljon hakuprosessia helpottavaa tietoa ja apuvälineitä. Näistä yksi on lainalaskuri, josta kerromme lisää tässä artikkelissa.

Lainalaskuri auttaa löytämään sopivan lainan

Useat perinteiset pankit ja netissä toimivat rahoituslaitokset tarjoavat lainanhakua pohtivien käyttöön lainalaskurin. Netistä löytyvät laskurit helpottavat lainan hakemista ja auttavat ymmärtämään siihen liittyviä kuluja. Kuka tahansa voi käyttää lainalaskuria apunaan saadakseen paremman näkemyksen itselleen sopivimmasta lainasta ja lainaehdoista. Esimerkiksi Swiftbanker tarjoaa nettisivuillaan kaikkien sivulla vierailijoiden käyttöön paljon tietoa lainalaskurista ja siitä millaisia kuluja lainoihin yleisimmin liittyy.

Lainan kulut selville lainalaskurin avulla

Lainoihin liittyy useita erilaisia kuluja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti jo ennen lainan hakemista. Lainan nimelliskorko tarkoittaa lainantarjoajan lainalle määrittelemää korkoa, joka voi olla joko kiinteä tai vaihtuva. Kiinteäkorkoisen lainan nimelliskorko pysyy muuttumattomana läpi laina-ajan, kun taas vaihtuvakorkoisen lainan nimelliskorko on sidottu viitekorkoon, eli korko voi muuttua markkinatilanteen mukaan. Nimelliskorko on lainatarjouksissa ilmoitettu prosenttimuodossa.

Nimelliskorko ei ole kuitenkaan ainoa lainan kuluihin vaikuttaja tekijä. Myös takaisinmaksuaika ja kuukausittain maksettavan lainalyhennyksen määrä vaikuttavat siihen, kuinka suuret kokonaiskulut lainasta ajan kuluessa muodostuu. Mitä nopeammin lainan pystyy maksamaan pois, sitä edullisemmaksi se lopulta tulee, sillä pidempään maksettava laina tarkoittaa sitä, että siitä maksetaan myös enemmän korkoa ja muita kuluja. Lainaan liittyy myös muita erinäisiä kuluja, kuten kertaluontoinen perustamismaksu ja kuukausittain maksettava tilinhoitomaksu. Lainoista puhuttaessa mainitaankin usein myös termi todellinen vuosikorko, sillä se sisältää kaikki lainaan liittyvät kustannukset ja auttaa näin hahmottamaan lainan todellisia kustannuksia paremmin kuin esimerkiksi nimelliskorkoon keskittyminen.

Lainalaskuri on hyvä apulainen jo lainanhakuvaiheessa, koska se auttaa hahmottamaan onko lainan hakeminen ylipäänsä mahdollista oman taloudellisen tilanteen puitteissa. Laskurin avulla selvität lainan todelliset kustannukset, jotka riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon pystyt maksamaan lainaa kuukausittain takaisin. Omat kuukausittaiset menot ja tulot kannattaa siis ensin selvittää itselleen, jotta lainalaskurista saa parhaan mahdollisen hyödyn.

Lainalaskurin käyttö on helppoa

Ei mikään ihme, jos edellä esitetyt korot, takaisinmaksuajat, lainakulut ja niiden vaikutukset lainan kokonaiskustannuksiin tuntuvat vaikeasti hallittavalta kokonaisuudelta. Lainan kokonaiskustannuksia voi olla vaikea hahmottaa lukemalla lainatarjousten pientä pränttiä ja yrittämällä itse tehdä laskelmia siitä, mikä lainatarjous on kaikki kulut huomioiden kaikkein edullisin. Siksi apuun kannattaa ottaa lainalaskuri, jonka käyttö sujuu helposti ja laskurin ohesta löytyy usein hyvät ohjeet sen käyttämistä varten. Laskuriin syötetään lainaa koskevat tiedot, joiden perusteella se määrittelee lainan todelliset kustannukset kaikki kulut huomioiden. Näin laina ja sen kulut ovat helpommin tarkasteltavassa muodossa ja erilaisten lainaan liittyvien kulujen vaikutus lainan kokonaishintaan on helpompi ymmärtää. Lainalaskuri onkin hyvä keino tutustua lainojen maailmaan ja oppia ymmärtämään millaiset asiat lainan lopullisiin kuluihin vaikuttavat.

Lainojen kulut ja kustannukset vaihtelevat jatkuvasti, eikä ole millään tavalla varmaa, että saat uuden lainan edellistä lainaasi vastaavilla lainaehdoilla ja kustannuksilla. Lainalaskuria kannattaa siis hyödyntää joka kerta kun olet aikeissa hakea lainaa.