Yrittäjä – kuinka sitoutat työntekijäsi etänä

Etätyöntekijöiden sitouttaminen näinä aikoina voi olla haastavaa, mutta ehdottoman kannatettavaa. Sen avulla nimittäin voit varmistaa, että oma joukkueesi pysyy tuottavana ja motivoituneena. Etätyön suosio kasvaa koko ajan ja sitä ei voi enää pysäyttää. Siinä on paljon etuja, mutta toisaalta työntekijöiden sitouttaminen voi olla ruudun takaa hieman vaikeampaa kuin kasvotusten. 

Kun etsit hyviä neuvoja yrittäjyyteen, on työntekijöiden sitouttaminen aina tärkeää, työskentelette sitten joko etänä tai paikan päällä. Sitouttamista voi harjoittaa monella tavalla, esimerkiksi kannustamalla hyvinvointiin. Säännöllinen yhteydenpito auttaa työntekjöitä tuntemaan itsensä osaksi tiimiä.

Kun etätyöntekijät eivät ole toimistossa kasvotusten tiiminsä kanssa työskentelemässä, he voivat tuntea usein olevansa vähemmän sitoutuneita. Tämä voi tuottaa tunteen että he eivät ole enää myöskään sidoksissa yritykseen. Tämä voi heikentää työn tasoa. Sitoutumisen puute voi pahimmillaan johtaa eristäytymiseen ja yksinäisyyteen. Toinen kuvio on se, että  intohimon puute yrityksen visioon tai tavoitteisiin tuo oman fiiliksen siitä, että työntekijä kokee olevansa arvoton.  

Kannusta hyvinvointiin, pidä huolta heidän terveydestään

Sitouttamisessa työntekijöiden terveyden tulee olla numero unona eli ykkösenä. Jos työntekijäsi sairastuvat, voi työnteko pysähtyä siltä osin tai ainakin hidastua. Yritä luoda tiimillesi oma hyvinvointiohjelma, vaikkapa alan ekspertin kanssa yhteistyössä. Ehkä ammattitaitoinen personal trainer voisi tulla joskus etäkokoukseen kertomaan, minkälainen liikkuminen kannattaa. PT voi myös näyttää esimerkkejä liikkeistä, jotka estävät niskojen jumiutumista ja muuta, mikä voi kuulua huonoon ergonomiaan tai työskentelyasentoon.  

Voit myös antaa työntekijöille pidempiä taukoja kannustamalla heitä menemään kävelylenkille kesken päivän. Tai miten olisi etäkokous puhelimien avulla niin, että jokainen on samaan aikaan kävelylenkillä? Tällainen tapa ei pelkästään tue työntekijöidenterveyttä, vaan se myös lähentää sinua heihin. Kun he tuntevat, että välität heidän yleisestä hyvinvoinnistaan, on sillä suuri vaikutus.  

Rennot virtuaaliset hetket 

Nyt kun käytössä on monenlaisia välineitä viestintään, helpottuu niiden avulla myös rennompien hetkien järjestäminen. Virtuaaliset tapaamiset, joissa ei puhuta työasioita, ovat ehdottoman suositeltavia. Kun kahvipöytäkeskustelut puuttuvat, tee kahvitteluhetki virtuaalisesti.  Varaa aikaa rennoille virtuaalikahveille, jotta työntekijät pysyvät sitoutuneina ja innostuneina olemaan osa tiimiä.

Arvostusta voi lisätä myös monen lainen muu huomioiminen. Syntymäpäivien muistaminen virtuaalisilla lahjakorteilla on yksi tapa tai sitten järjestät yllätyksenä “kokouksen”, jonka tarkoituksena on kuitenkin onnitella työntekijää joko syntymäpäivästään tai jostakin virtsanpylväästä, jonka hän on saavuttanut työssään.   

Arvostusta lisää myös, se että työntekijät tietävät, että voivat ottaa sinuun milloin tahansa työaikana ja joskus sen ulkopuolellakin yhteyttä, jos heillä on huolia tai erimielisyyksiä muiden kanssa.

Henkilökohtaisuus on hyve

Yritykset ovat työntekoa varten, mutta jokainen tiimiläinen on myös ihminen. Heillä voi olla hienoja päiviä, mutta joillakin voi olla huonoja päiviä tai jopa viikkoja. Emme useinkaan tiedä ihmisten taustatilanteita työn ohella. Työnantajana on tärkeää että pidät yhteyttä heihin ja kyselet kuulumisia, jolloin heille tulee fiilis siitä, että he voivat myös uskoutua sinulle henkilökohtaisemmissa asioissa. Työntekijät tuntevat olevansa sitoutuneempia yritykseen ja omaan rooliinsa jos he tietävät, että välität heistä niin työntekijöinä kuin ihmisinä.

Sinun on ennen kaikkea muistettava, että avoimuus ja rehellisyys on erinomaisen tärkeää sitoutumisen kasvattamisessa. Tämä pätee niin työpaikkaan, toimistoon kuin niiden ulkopuolella eli henkilökohtaisessa elämässä.   

Sitouttaminen etänä ei ole rakettitiedettä, vaan se perustuu maalaisjärkeen. Ole kiinnostunut työntekijöistäsi, muista heitä niin työasioissa kuin henkilökohtaisissakin asioissa ja luo heille olotila, jossa he tietävät että voivat uskoutua sinulle.