Kauneustubettajille vinkkejä kuvauksiin

Oletko aloittanut kauneus- ja meikkaamisvideoiden tekemisen YouTubeen eli suomalaisittain sanottuna “tubettamaan”? Olet tullut oikeaan paikkaan kuulemaan valaistuksesta ja äänenlaadusta! Opit varmasti uusia asioita pikku nikseillä, joita et ole tullut aiemmin ajatelleeksi.

Kun haluat näyttää mahdollisimman professionaaliselta kameran edessä, lue eteenpäin tätä artikkelia, jossa on vinkkejä heille, jotka antavat vlogeissaan hyviä neuvoja meikkiin. 

Valaistus on se juttu 

Usein kasvoja kaunistaa ilmainen asia, jota on lähes aina päiväsaikaan saatavilla. Se on tietenkin luonnonvalo, jonka toimittaa aurinko. Se on paras ystäväsi, kun kyse on valaistuksesta. Siksi kannattaakin etsiä tila kuvaamiseen, jossa on suuri ikkuna. Kun aurionko paistaa läpi ikkunasta, käytä se hyväksesi. Auringonvalo ei saa olla liian voimakas, vaan sen pitäisi olla pehmeää ja luonnollista. Liian kova valo voi “polttaa” videolla kasvosi, joka tarkoittaa sitä että kasvosi ovat vain kirkkaan valkoista “mössöä”.

Jos taas luonnonvaloa ei ole saatavilla, osta sopivia ledivaloja, mutta niiden tueksi tarvitaan usein reflektoreita eli heijastimia. Niiden avulla valo hajaantuu tasaisesti koko huoneeseen, eikä valo ole tässäkään tapauksessa liian kirkasta ja “kovaa”.  

Rengasvalaistus on erinomainen apu kuvauksessa. Sitä ovat käyttäneet monet tubettajat.  Rengasvalot antavat pehmeän, säteittäisen hehkun. 5400K-lämpötilan ansiosta se näyttää myös yllättävän paljon luonnolliselta päivänvalolta. Rengasvalot ovat siitä hienoja, että ne eivät välky, ja tällöin lopputuloksesta tulee ihanan tasainen.  

Nyrkkisääntö on, että äänesi pitäisi olla yhtä kovaääninen kuin meikkisi. Joissakin kameroissa on mikrofonit, mutta on parasta päivittää ne, jos se on mahdollista, jotta äänen laatu voidaan varmistaa. Suosittelemme, että löydät luotettavan ääniohjelmiston, jolla voit vahvistaa ääntäsi, tai että kiinnität mikrofonin johonkin etuvalaisimiin.

Kolmipistevalaistus on alan standardi. Voit tehdä sellaisen muodostamalla valaisimilla kolmion ja menemällä sen keskelle. Kun valo osuu kolmesta suunnasta, näyttää tämä kasvoilla erinomaiselta, koska se korostaa kaikkia hienoja piirteitäsi.  

Kauneusvloggaaja ja interaktiivisuus

Parhaimmat kauneusvlogit eivät ole sellaisia, joissa annat yksisuuntaisesti vain ideoita muille. Parhaat ovat sellaisia, joissa katsojat pääsevät osallistumaan sisältöön kertomalla esimerkiksi toiveita seuraaviin videoihin. Muista pyytää palautetta ja mikä tärkeintä, huomioi palaute esimerkiksi vastaamalla kysymyksiin erillisessä videossa tai kauneusvideosi lopussa. Tai alussa. Tai keskellä – mikä vain videoon parhaiten sopii. 

Ota huomioon myös erilaiset mielipiteet. Kaikki eivät ole samaa mieltä jostain meikkaamisideastasi tai varsinkaan valitsemistasi väreistä.  

Selkeä ääni on tärkeämpää kuin kuvanlaatu

Usein videolla ääni on tärkeämpää kuin kuva. Jos kerrot suullisesti ohjeita kameraan, tulee äänesi kuulua, tai muuten videolla ei ole juuri merkitystä. Puhu siis kovempaa. Nyrkkisääntö kauneusvlogeissa on se, että äänesi pitäisi olla yhtä kovaääninen kuin meikkisi. Joissakin kameroissa on omat hyvät integroidut mikrofonit tai sitten erilliset mikrofonit. Jos ääni ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, ota selvää nykyaikaisista videomikrofoneista. 

On toki mahdollista ettei kamerassa ole mikrofoniliitäntää ulkoisille mikeille, mutta tässä tapauksessa on mahdollista äänittää videon äänet ulkoisella ja erillisellä tallentimella. Tämän jälkeen sinun tulee liittää tallentimen äänet videoon editointiohjelmassa. Tämä ei ole vaikeaa nykyään ja usein editointiohjelmisto tunnistaa automaattisesti, mihin kohtaan tuotu ääniraita pitää kohdistaa videolla. 

Jos sinulla taas on ulkoinen mikki käytössä, oletko ajatellut että voisit kiinnittää sen valaisimeen, joka on lähimpänä sinua. Näin mikki pysyy myös poissa kuvasta ja ääni tulee tasaisesti ja kuuluvasti videon raidalle. 

Yhteenvetoa

Kauneusvloggaajien tulee ottaa monia asioita huomioon, jotta opetusvideoistaan tulee mahdollisimman ammattimaisen näköisiä ja jotta ne keräävät suuren määrän katsojia. Pienillä asioilla kuitenkin voi vaikuttaa suuriin asioihin. Valaistus ja ääni ovat tärkeitä osia kaikessa videokuvauksessa, joten älä tingi niistä.